Bowl.hu Blog

A Bowl.hu hivatalos blogja

Bowl.hu a Facebook-on

Szurkolói blogok





Friss topikok

BOWL.HU blog a mobilodon is!


Bowl.hu cikkek-hírek

Nincs megjeleníthető elem

Tojáslabdával a monitor előtt, avagy az amerikaifocis videojátékok világa

2011.06.27. 03:02 - konqueror

Címkék: pc játék game egyéb

Megkockáztatom, hogy mindenki, aki most ezeket a sorokat olvassa, látott már videójátékot. Hiszen ha itt ülsz, akkor a számítógéphez feltehetően értesz, ha ezt olvasod, akkor az amerikai futball iránt is van érdeklődésed, játszani pedig egyszerűen mindenki szeret. Cikkemben ezt a 3 területet fogom összekapcsolni (és önző mód egyúttal kiélem PC játék tesztelő rejtett énem is, yeah).

Sokáig töprengtem, hogy mégis miképp kellene belevágni a dologba, hiszen az olvasó türelme véges, a szakirodalom viszont nem kevés a témában. Végül úgy döntöttem, a betűrend mellett maradok, ha már annyi helyen használják, jó lesz nekünk is. Igyekszem minél több játékprogramról szót ejteni, remélem senki rejtett kedvence nem fog kimaradni (nyugi, a Madden is benne lesz).

Elsőként tehát köszöntsük nagy tapssal a "4 & inch" című videojátékot. Egy évvel az én megszületésem előtt (nézz utána! na jó, 1987-ben...) jelent meg a legendás Commodore 64-re, az Accolade kiadásában. Azért fontos a történelemben, mert ez volt az első amerikaifoci program, amelyben több play közül lehetett kiválasztani a nekünk tetszőt (aztán nyilván a programozókat szidni, ha nem jött be). Formációkat lehetett választani, majd ott 5 play közül rábökni a jóra. A játékban előre ki kellett választani, hogy melyik posztot irányítjuk, ezt azonban utána nem lehetett kicserélni, csak a következő playben. Nesze neked FIFA: Be a Pro játékmód, 1987-ben itt már volt hasonló. Van videó is róla, a neveket emelném ki: a Wille Passe nevű QB, a Truck vezetéknevű fullback, vagy Woodie Blitz linebacker egyszerűen priceless a kék csapatban, míg piroséknál Bigg a fullback, Red Dawg az LB (madafaka!), az Animal és Merlin keresztnevek is odavernek, a legjobb mégis a Rilly Quick nevű játékos. Továbbá kiemelném, hogy még szól a himnusz, mikor már megy a meccs, biztos az akkori Christina Aguilera túl sokat hajlítgatott. Videó itt:

A következő legyen az All American Football. (WWE fanoknak előre jelzem, hogy Jack Swagger nem fog szerepelni benne. Pedig ő király. Nem röhögni.) A program 240x320as felbontáson hasított, a Leland nevű kiadó adta ki, és 1989-ben született, egy évvel utánam (több erre utaló reklám nem lesz). Ez volt az első program, amiben egyetemi csapatok is jelen voltak. Többnyire a földrajzi névnek megfelelően szerepeltek, csakúgy, mint a profi csapatok. Utóbbiak esetében ez szükségmegoldás volt, mivel a licenszet nem sikerült megvásárolni a kis játékfejlesztő csapatnak. A játékosnak lehetősége volt power-up itemeket vásárolni, ilyen pl a beszédes beef, ami a támadófalat tuningolta, vagy a go juice, ami a hosszú mezőnygóloknál segített. Ezeket a sideline shop nevű helyen tudta megvenni a gamer. A program egy sorozat 3. része volt, az elődei a John Elway's Team Quarterback (1988) és a Quarterback (1987) voltak. Előbbiről itt egy videoteszt, a kissrác aki csinálja tuti lenyom engem szakértelemben:

Eredetileg nem szerepelt a listámban, de utólag muszáj volt betennem az All-Pro Football 2k8 nevű játékot. A 2K Sports gyermeke 2007-ben született, a cégtől szokott minőséget hozza, hivatalos licenszek nélkül, fiktív csapatokkal, néhány egyáltalán nem fiktív játékos azonban megjelenik benne. Ilyen pl Barry Sanders, John Elway, és Jerry Rice. Összesen kb 240 már visszavonult játékos (az aktívak csak Electronic Arts játékokban szerepelhetnek). A játék fő hátránya a Maddennel szemben az volt, hogy nem szerepelt több éven átívelő franchise mód benne, ezt a különböző korokból származó, visszavonult játékosok sokféleségével magyarázták. Na és ami miatt beraktam. A játékban szerepel OJ Simpson. Eddig oké. Csapata a Miami Cyclones, de eredetileg a New Jersey Assassins lett volna, egy olyan csapat, aminek a mascotja egy késelő gyilkos (a kabala nagy méretben a lelátón is megtalálható, videóban látható.) No comment.

Jöjjön a Backbreaker nevű program. Emlékszem, már fórumoztam, mikor kijött a trailerje, hát sokan meghökkentünk. A játék egy sokkal árkádabb játékélményt ad, mint a Madden sorozat, és inkább az erőszakra, mint a futball taktikájára és technikájára helyezi a hangsúlyt. A fejlett grafikai motor (ugyanaz, ami a GTA IV-ben vagy a The Force Unleashedben dolgozik) segítségével megvalósulhat a készítők vágya, miszerint minden ütközés más és más legyen. Lássuk be, a Maddent ebben valóban lekörözi. Jogdíjak ugye nincsenek, fiktív csapatokkal és játékosokkal operál a program, amely vegyes fogadtatásra lelt a kritikusok körében.

Backyard Football a következő alany. Ez a Backyard Sports sorozat része, a szériában kisgyerekek szerepelnek futballistaként, és a program azt az élményt kívánja visszaadni, mikor az amerikai csemeték kölyökként fociztak a hátsó kertben. Azért villanásnyi ideig lássuk be, ütne egy Backyard Soccer: Hungarian Edition, leprogramozott betondühöngőkkel, vérrel, sírással, csalással, de inkább térjünk vissza a játékhoz. A játékmenet igazából a Maddenéhez hasonló, rakok videót, jobban járunk. Jaguarsos, hogy a népes rajongótáborukat (=Iktriad, Maka) kielégítsem.

Igazi csemege jöjjön. Black College Football: BCFX: The Xperience. Yeahboooy, már a neve odaver. Mint ahogy a cím is jelzi, a HBCU (Historically Black Colleges and Universities) csapataival lehetünk ebben az egyedülálló játékban, amely nem is régi, 2009-ben adták ki. Közel 40 csapatot pakoltak bele, a tradicionális afroamerikai (remélem politikailag korrekt voltam) felsőoktatási intézmények közül. Tartalmaz továbbá 10 történelmi összecsapást is, egyet kielmelnék, ez a Turkey Day Classic a Tuskegee és az Alabama State között, minden hálaadáskor megrendezik, legutóbb 17-10re nyert a Tuskegee. (JJ büszke lesz rám, hogy NCAA-ról is írok a bulvárcikkben). A kritikusok pozitívumként hozták fel a menüben fellelhető múzeumot, ahol mindent megtudhatunk a csapatokról, iskolákról, valamint a grafikát is dicsérték, amiért az Unreal 3-as motorja a felelős. Negatívumként említették viszont a gyenge mesterséges intelligenciát. Az X-Box 360-as kiadás Doug Williams Edition néven futott, az úriember az első afroamerikai Super Bowl győztes QB-ként közismert. Videó emitt:

Egy eddig még cikkemben nem említett műfaj, a körökre osztott stratégia képviselője jöjjön ezúttal. A Blood Bowl eredetileg 1995-ben született meg, ám 2009-ben poraiból éledt újjá. Aki nem ismerné: ebben a programban fantasy és amerikai futball keveredik egymással, továbbá megjelennek az erőszakos elemek. Nyilván egy ork (nem a szerkesztőtársam) nem elégszik meg az ütközéssel, hanem baltával suhintja le ellenfele fejét, és hasonlók. A szakirodalom mindenesetre a futó és a passzjáték mellett alternatív megoldásként említi a rivális gárda totális eliminálását is, így könnyebbé téve a pontszerzést. Érdemes utánanézni a játéknak, bár állítólag a még ősibb táblás verzió az igazi ebből. Ismert továbbá egy Chaos League nevű játék is, ami egészen hasonló a Blood Bowlhoz, ám bizonyára az eredeti licensz hiányában készült. Nekem is megvan eme játék, ám a kezdeti lelkesedésem nem követték sikerek, a gép mindig szétrúgta a hátsómat, szóval gyors uninstall lett kalandom vége. Kaptok természetesen videót is:

Repüljünk most a Távol-Keletre. A korábban fórumos avataromról ismert Eyeshield 21 nevű anime sorozat is megkapta a maga játékát az Eyeshield 21: MAX Devil Power nevű game képében. Már a címe is borzongató. A csak a Felkelő Nap Országában (gyengébbek kedvéért: Japán) kiadott játékban a sorozat cselekményén haladhatunk keresztül. Egy Sena Kobayakawa nevű csávó a főhős, aki átlagos középiskolás, titkos személyazonossága révén azonban ő Eyeshield 21 is, a sztár runningback a Deimon Devil Bats csapatából. Érthetőbben: ő az anime amerikaifoci Hannah Montanája. Az egész játékot igazából az egyik ellenfél csapat, mégpedig a NASA Aliens miatt raktam be. NASA Aliens? Most komolyan? WTF?

A Football Mogult nem kell bemutatnom a tősgyökeres fórumozóknak. Jómagam is lelkesen töltöttem le az anno Haromt által feltöltött programot, amely a menedzserjátékok híveinek okozott szép perceket. Ebben a programban direktben játszani nem lehetett, csak a playhívással igyekezhettük felülmúlni a mesterséges intelligenciát. A grafika érthető módon nem volt egetrengető, de nem is ez volt a lényeg. Szép emlék a program, egynek mindenképpen érdemes kipróbálni. Az NFL Head Coach sorozatnál mindenképpen jobb.

Ha már az NFL Head Coach. Személyes élményem, mikor Zorddd fórumtárs elindított a játékot, mondván, ehhez támadt kedve. Ám mikor megjelent a menü, akkor felsóhajtott: "Jaaj, el is felejtettem, hogy milyen rossz ez a játék." - majd kilépett azonnal. Átélve viccesebb, nem tagadom, de másnem nála szereztem egy jó pontot, hogy megemlítettem. Szóval a Head Coach nem jó. Ezért is lehet, hogy nem vált sikersorozattá, mint pl a Football Manager, a 2006-os első rész után 2009-ben jelent meg egy második epizód, csak konzolokra. A videóban egy Broncos-Raiders meccs jelenik meg, sajnos még Tebow nélkül.

Techmo Bowl a következő páciens. Egy legendás játék, egyenesen 1991-ből. Jelentősége, hogy ez volt az első olyan program, amelyben egyszerre voltak a hivatalos csapatok és játékoskeretek. Megjelentek átvezető animációk, büntetések azonban nem. A játék azonban tartalmazta a hivatalos 1991-es menetrendet, beleértve az előszezont, rájátszást, Pro Bowlt, mindent. A Techmo Bowl kultuszjátékká nőtte ki magát, ennek oka az emulátorok megjelenése volt, amivel a Nintendo játékokat könnyen lehetett PC-n is játszani. Akkora a mítosz, hogy minden tavasszal tornát is rendeznek a forró nap sütötte Wisconsinban. A játék egy nagy sorozat első része. Az utolsó epizód 2010-ben (nem tévedés) jelent meg. A készítők igyekeztek ugyanazt a hangulatot elérni, amit az eredeti árasztott magából. Ehhez az is hozzájárult, hogy mivel a jogok már nem álltak rendelkezésre, így újra 1991-ben játszódott az egész. Sok más mellett ennek az is hozadéka, hogy a két leggyengébb csapat az 1990-ben 1-15-ös valódi mérleget elérő Colts és Patriots. Eme csapatok utálóinak már emiatt is megérheti beszerezni a PS 3-ra és X-Box 360-ra megjelent játékot.

Ennyi lett volna az összegzés, remélem mindenki elégedett. Mi? Valami kimaradt? Ó igen, a Madden. Ám legyen, szakítsunk időt rá. Komolyra fordítva a szót, úgy hiszem a Madden NFL-lel szinte mindegyikünknek dolga volt már. Lehet utálni, lehet szeretni, de elmenni nem lehet mellette, hiszen jelenleg ez "a" focis játék. PC-re abból is már csak a 2008, de erről később.

A sorozat 1988-ban indult világhódító útjára. John Maddenről kapta a nevét, a nagy kockáknak mondom, hogy ő nem a játék fejlesztője, hanem egy Super Bowl győztes edző, valamint híres kommentátor. Már 1984-ben megkeresték, hogy működjön közre, majd 4 évig azon dolgoztak, hogy a játék minél reálisabb legyen, Madden tanácsait felhasználva. A második rész 1990-ben jelent meg, azóta pedig minden évben. 1993 óta az NFL és az NFLPA jogok is a készítők birtokában vannak, ezért láthatók a valós nevek a mezen (kivéve Roethlisbergernek, mert az övé nem fér ki). Jó biznisz, 2010 és 1988 között 85 (ocho cinco, que?) millió darabot adtak el Madden játékokból.

Na és akkor címszavakban összegzés egyes részekről, tényleg röviden, mert egyrészt oldalakat lehetne írni minden részről, másrészt ha már eddig elverekedted magad a cikkben, akkor minden respektet megérdemelsz. A franchise mód 1998-ban jelent meg először, azóta lehet GM császárnak érezni magunkat az offszezon draftokon, mikor kihúzzuk a fiktív, gép által generált egyetemista játékosokat. Az online mód a 2003-as verzióban jelent meg először (itt már a mini camp is megszületett). A 2004-es verzióban megjelent a hot-route opció, segítve a támadókat, hogy a play előtt módosítgassanak. A következő évben a labda másik oldalán, a védelemben jött fejlesztés, megjelent a Hit Stick, valamint a védelmi felállások is szaporodtak. 2006-ban jött a Superstar mód, ahol egyetlen játékost építhettünk fel névtelen újonc senkiből a Hall of Fame megbecsült tagjáig. További újítás volt ekkor a Truck Stick, ezzel lehetett az ütközéseket kikerülni, stiff armot adni. A QB-knak pedig az új feature a QB Vision nevű dolog lett, ez egy tölcsérszerű képződmény, tapasztalt, jó irányítóknak nagyobb látást, pontosabb dobást biztosított, míg az újoncoknak nehezebb dolguk, és több interceptionjük lett. A 2007-es kiadásban a Truck Stick Highlight Stick lett, de lényegében ugyanaz, valamint futójátékoknál lehetett a blokkolókat (FB, falember) is irányítani. (Magánvélemény, hogy ez sovány segítség, ugyanis tapasztalataim szerint nem lehet futni a Maddenben. De lehet csak én vagyok a béna. Mindegy, szétpasszolok bárkit. Magánvélemény vége.) 2008 az utolsó PC-s Madden, morzsoljunk el egy könnycseppet. Megszületett a Weapon szisztéma, ami szép és jó, bár vannak hiányosságok, ilyen pl a feltörekvő csillag kategóriába sorolt Chris Simms. Madden azóta is van, bár a 09, 10, 11-es kiadásokról tapasztalat alapján nem tudok nyilatkozni. A rosterfrissítéseknek hála azonban nem maradtam amerikaifocis játék nélkül. (Felhívás, aki tud idei draft utáni rostert, jelezze!)

Hozzávetőleg ez a Madden címszavakban. A játék, amely sok embert hozott közel egymáshoz (hasonlóan a Milka bocihoz a reklámból) itt a fórumon is, hála a különféle college, profi, GM, ilyenolyan ligáknak. Jómagam is ütköztem már meg pár fórumozóval, az eredményeket hagyjuk. Lépjünk inkább az érdekességekhez, ha van még erőnk hozzá. Ilyen a Madden átok, amely az aktuális cover-guyt sújtja mindig (állítólag). A tények: Daunte Culpepper 2002-ben a borító után rekordot állított fel az egy szezonban összeszedett legtöbb fumble-lel, 23 INT-et dobott, és a Vikings 5-11-es mérlegre lett képes.Marshall Faulk 2003 után már soha nem lett a régi, nem ért el 1000 yardos szezont, futóátlaga is visszaesett, majd 2005-ben térdsérülések miatt visszavonult. 2004-ben Vick a borító után eltörte a lábát, 12 meccset kihagyott, a Falcons 5-11-es mérleget tudott összekaparni, majd később Vick magánélete is kutyául alakult. 2005-ben Ray Lewis csuklósérülést szedett be, és ez volt első éve szerzett interception nélkül. 2006-ban McNabb térdszalagszakadás miatt dőlt ki. 2007-ben Shaun Alexander, a regnáló MVP lábsérülés miatt dőlt ki, azóta is keresi jó formáját (vélhetően már mindhiába). 2008-ban Vince Young nem tudta megközelíteni előző jó formáját, és azóta is van elég baja a mentálisan nem túl erős QB-nak. 2009-ban Favre már visszavonult, mikor Packerként borítófiú lett. Visszatért a Jetsbe, nem lett meg a rájátszás, és sok ellendrukkert is szerzett. Ekkora datáljuk szexuális zaklatásos ügyét is. 2010-ben Polamalu és Fitzgerald lett a coveren, Polamalunak két súlyos sérülést is beszedett, Fitzgerald azonban mind a 16 meccsen kezdett, és kariercsúcs 13 TD-t vitt. Pro Bowlra azonban nem tudott elmenni, egy bordasérülés miatt. Konqlúzió: Fitzgerald a legkeményebb arc (Fucu örül).

Meg kell említeni még az NCAA Football sorozatot, amely szintén EA termék. A Maddenhez hasonló, ámde az egyetemi foci varázslatos világát jeleníti meg monitorjaink előtt. A csapatok licenszeltek, a játékosok azonban, ha jól tudom nem, bár ebben a világban sem vagyok túl járatos, lévén konzol only ez is. (segáz, máddennyolcra van roszterpeccs). Az NCAA amúgy király, először mikor dolgom volt vele, azonnal lezúztam Cam $ Newtont, mikor shawnka ellen játszottam. Leírhatom, úgyse olvassa.

Száz szónak is egy a vége. Játszani király. Az amerikaifoci király. Szóval érdemes nyomulni ezekkel a programokkal, bár a jóból is megárt a sok. Ezenfelül fórumozzatok, olvassátok a bowl.hu cikkeit, és imádkozzatok a Tim Tebow oltárnál, hogy ne maradjon el a szezon. De néha azért menjetek ki a friss levegőre játszani. Szólhattok nekem is. God bless.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://bowlhu.blog.hu/api/trackback/id/tr823017578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szcsongor 2011.06.27. 14:25:02

Nekem az első ilyen élményem az "Ultimate NFL Coaches Club Football" nevű játékkal volt, ami valamikor '95 körül jelent meg. Ott válaszottam csapatomnak a Cardinalst (merthogy milyen már, hogy egy amerikai foci csapatnak egy pinty a kabalaállata :)).

www.abandonia.com/en/games/838/Ultimate+NFL+Coaches+Club+Football.html

Joey 2011.06.27. 16:18:19

én a '99es maddennel kezdtem el, azóta majdnem mindegyikkel játszottam, remek sorozat. egy bajom van pl a madden nfl 11-el, hogy az all-pro és az all-madden között baromi nagy a szakadék és néha játszhatatlan, pedig szeretek küzdeni.
A másik az NCAA Football, sajnos x360on is eléggé "limitált" mivel kódolása nem teszi lehetővé, hogy hagyományos európai x360al játszál vele, és ha jól tudom nem is tervezik, hogy ezen változtassanak. Pedig baró lenne


süti beállítások módosítása