Bowl.hu Blog

A Bowl.hu hivatalos blogja

Bowl.hu a Facebook-on

Szurkolói blogok





Friss topikok

BOWL.HU blog a mobilodon is!


Bowl.hu cikkek-hírek

Nincs megjeleníthető elem

Hat könnyű lépés NFL edzői karrierig

2011.03.31. 19:11 - jjtiller

Címkék: egyéb nfl ncaa

A minap Daron Roberts-t, a Detroit Lions defensive backekért felelős trénerét elcsábította special team (és belső elkapó) coach-nak az NCAA első osztályában szereplő West Virginia Mountaineers. A hír önmagában nem rázott meg senkit, edzők jönnek és mennek, gyakran a profiktől az egyetemistákhoz vagy akár fordítva. Viszont rövid időre újra a figyelem központjába terelődött Daron Roberts és az ő hihetetlen élettörténete, melyről egy évvel ezelőtt egyszer már írt az ESPN. Most ezt fogom interpretálni, jobb példa egy amerikaifutballt szerető számára nem létezhet az elérhetetlennek gondolt dolgok megvalósításához.

1. lépés: Dolgozz ingyen, kockáztass mindent
Roberts mind a 32 NFL és közel 50 egyetemi csapatnak elküldte motivációs levelét, abban a reményben, hogy valahova felveszik nyári "önkéntes" edzői gyakorlatra, a jogi iskola elvégzését követően. 2007 májusát írtuk ekkor, és egyetlen kivétellel a várható elutasító válaszok érkeztek. Azonban a Kansas City Chiefs-nél Herm Edwards szeme megakadt a rengeteg jelentkező tengerében Roberts-en, és a két kiadható helyből az egyiket Daronnak biztosította. "A srác a jogi karriert adta fel a fociért, tulajdonképpen visszalépett a ranglétrán ezért a lehetőségért. Ez a szenvedély." - mondta. Általában ezek a táborok júliustól augusztusig tartanak, és a gyakornokok előtt az előszezoni meccsekhez érve két opció áll, vagy könyörögnek, hogy a kerettel maradhassanak szintén bér nélkül vagy hazautaznak. Roberts szépen bement Edwards irodájába, és neki is felvázolta edzői elképzeléseit. A megrökönyödött főedző áldását adta a további közös tevékenységre, mialatt főhősünk egy helyi középsuliban vállalt edzői munkát és a Chiefs játékosainak ételrendeléseit is intézte. Bár elméletileg az idegenbeli találkozókra nem utazhatott el, önköltségen ezt is bevállalta, a szezon teljes egészében.

2. lépés: Az önéletrajzodat tartsd meg magadnak
A texasi Mount Pleasant HS diákjaként az alulméretezett Roberts 65-ről 80 kilós kemény, kitüntetett strong safety-vé avanzsált, a sok gyúrásnak és felkészülésnek hála. A Kansas City-nél mégis vajmi keveset beszélt a múltjáról, sem kérkedni nem akart, sem céltáblává válni jogi végzettsége miatt. Azok, akik kérdezősködtek felőle, mint például a linebacker Derrick Johnson, nehezen fogták fel, hogy tényleg ekkora elszántsággal tapos egy néhai hivatalnok.

3. lépés: Találd meg legnagyobb kritikusodat, és tedd a mentoroddá
Daron Roberts legnagyobb kihívása nem a játékosok megnyerése volt természetesen, hanem az edzőké. Mikor nagy idoljának, a defensive coordinator Gunther Cunninghamnek bevallotta szakmai tapasztalatlanságát, a DC majdnem kidobatta. Daron számára ez plusz motivációként hatott, tudta hogy Cunninghamet muszáj maga mögé állítania, ezért előbb ment be dolgozni és később távozott, mint az amúgy is sztahanovista hírében álló szakember. Mondhatni odaköltözött a stadionba, mivel hajnal fél ötre már be kellett volna érnie a késő éjszakai távozás után, egy összecsukható matracon aludt. 2008. január 14-én a Kansas City "defensive quality control assistant"-ként [a védelem minőségéért felelős segédző] szerződtette, hogy a videókat elemezze és playbookokat rajzoljon fel. Cunningham 2009-ben a Lions-hoz távozott, külön kérésére Roberts is követhette.

4. lépés: Színlelj amíg kész nem vagy
A Chiefs önkénteseként azt a feladatot kapta, hogy a bemelegítés során mérje az ellenfél punterének "hang time"-jait (azaz mennyi időt tölt a levegőben a labda az egyes rúgásoknál). Az ST coach ezeket az adatokat a széljárással együtt felhasználva dolgozhatta ki a blokkolási, visszahordási stratégiát. Roberts azt hitte, hogy ez titkos, ezért a kabátzsebében rejtette el a stoppert, miközben egy papírfecnire jegyzetelt. Egy nap a Oakland ellen volt "bevetésen", majd egy Raiders special teams edző odaszólt hozzá: "Nem tudom miért rejtegeted, amit írsz, de mindenki ezt csinálja." Máskor az épp aktuális ellenfelet térképezte fel (az előző négy mérkőzésük összes ST playét kikockázva), vagyis csak térképezte volna fel, ám rádöbbent, hogy a mezszámokat borzasztóan nehéz megkülönböztetni egymástól egy másodpercek alatt lezajló játéknál (most 21-es vagy 31-es?), a több órás videózás kikészítheti a szemet. Egyszerű szurkolóból úgy vált "tudóssá", hogy az NFL.com-on böngészte naphosszat a "play by play" riportokat és az egyéb finomságokra – technikák, rövidítések - is magától jött rá.

5. lépés: Karold fel a belső kockaságodat
Az amerikaifutball a kockák, a stréberek játéka. "Mindig is váltig állítottam, hogy a focisták sokkal okosabbak annál, ami a közvélekedésben elterjedt." - mondta. "A futball komplex, bonyolult sport, és mikor a játékosokhoz beszélek, szakértőkhöz beszélek." Roberts megközelítése hasonló a jogászok záróvizsgára készülésével, a Lions megbeszélésein, de a KC-nél is állandóan Cunningham jobbján ült vagy állt, fáradhatatlanul rögzítve a DC szavait, felskiccelve ötleteit. Az említett South Carolina-i edzőtáborban Dave Wommack-ot faggatta lelkesedéssel, holott valószínűleg még a negyedét sem értette az értekezleten elhangzottaknak. Herm Edwards szerint igazi szőrszálhasogató, nincs részlet ami mellett elsuhanna a figyelme. Louis Delmas, a Lions safety-je mondta, hogy abszolút mindegy mit kérdeznek tőle, a válasz sosem marad el.

6. lépés: Csapj fel egy-két könyvet... vagy 100-at
Daron Roberts nem olvasott könyvet arról, hogy legyen futballedző. Viszont a szabadidejében kiskorától fogva falta az irodalmat a futballtörténelemről, Vince Lombardi biográfiáján át a játék fejlődésééig. "Meg akartam ismerni azokat a kihívásokat, amelyekkel edzőként szembenézhetek." A 2010-es draftra már a Detroit edzőjeként koncentrálhatott, várandós feleségével Kansas City-ben élt. Az elmúlt idényben a Lions passzvédelme az utolsó helyről a 16.-ra lépett előre.

+1 (személyes megjegyzés): 2011-ben tehát ott tartunk, hogy Roberts elindult a college meghódításának rögös útján. Új célja, hogy egy első osztályú egyetemnél legyen főedző, és nem hiszem hogy sokan mernének fogadni ellene. 2010-ben egy másik álmát is megvalósította, létre hozta a "4th and 1" névre hallgató tábort, ahol hátrányos helyzetű gyerekek sorsának és esetleges futballkarrierjének egyengetésében segédkezik, ingyen és bérmentve.

A bejegyzés trackback címe:

https://bowlhu.blog.hu/api/trackback/id/tr1002788987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása