Bowl.hu Blog

A Bowl.hu hivatalos blogja

Bowl.hu a Facebook-on

Szurkolói blogok





Friss topikok

BOWL.HU blog a mobilodon is!


Bowl.hu cikkek-hírek

Nincs megjeleníthető elem

Az edzések névtelen hősei – a videokoordinátorok

2011.03.23. 22:11 - jjtiller

Címkék: egyéb ncaa

2010 októberében egy sajnálatos baleset során elhunyt Declan Sullivan, a Notre Dame videozási egységének egyik önkéntes tagja, az egyetem diákja. A tragédia némileg ráirányította a figyelmet erre a különleges szakmára, melyről bár szinte soha nem beszélnek, legalább olyan fontos a csapatok felkészülése szempontjából, mint maga az edzés.


Tehát miért is annyira fajsúlyos ez a munka? Az úgynevezett "20 órás szabály" miatt, ami előírja, hogy egy héten összesen 20 órát tölthetnek együtt a játékosok az edzőikkel, ebbe pedig a fizikai és a mentális (korábbi mérkőzések felvételeinek megtekintése, stratégiai megbeszélések, stb.) tréningek szintén beletartoznak, szóval a lehető legjobban maximalizálni kell a rendelkezésre álló időt. Az egyetemek többségének természetesen van kerete egy nagy videóhálózat kiépítésére, vágószobákkal és sok más finomsággal, elképesztő mennyiségű felvételt tárolva és feldolgozva (nemcsak a futballt, hanem átlagosan 15-20 – kosárlabda, jégkorong, lacrosse... - másik szakosztályt is követve).

Egy ilyen speciális alakulatot hozzávetőleg 10-15 igazán őrült fanatikus alkot, közülük a részleg vezetője és maximum 1-2 segédje kap tényleges bérezést, a többiek Sullivanhez hasonlóan önkéntes hallgatók, akik talán némi zsebpénzhez juthatnak tevékenységükkel, de ez sem gyakori. A kamera operátor dolga a kamerák helyzeteinek beállítása és a videósok irányítása, tudva hogy az edzés mely részén épp mit, hogyan és honnan kell rögzíteni. Az említett baleset egy hidraulikus ("ollós") lift felborulásával történt, ilyenekből 2-3-t használnak, mivel ugye viszonylag magasról, 10-15 méterről jobban kivehetők bizonyos dolgok (a Notre Dame ezentúl kizárólag távirányítással vezérelt kamerákat telepít, példájukat sokan követhetik), mondjuk formációk és alakzatok. A nyers felvételek rögtön mennek a vágásra, ezeket ugyanúgy a videós gárda szerkeszti, és az edzők akár már a gyakorlás végeztével azonnal kézhez kaphatják az aznapi anyagot. A rendszerbe kategorizálva kerülnek be az edzéseken és a meccseken lőttek egyaránt, amennyiben az adott head coach szeretne például egy 3&sok yardos, red zone-os, idegenben, éjszaka, esőben előfordult play-re rákeresni, azt is könnyedén megteheti.
 

A koordinátorok saját szervezettel rendelkeznek, a Collegiate Sports Video Association évente konferenciákat is tart a legfrissebb újdonságok és szabályok megvitatására. A tagok egyértelműen úgy gondolkodnak, hogy szerepükből kifolyólag ők is a csapat részei, a sikerek elengedhetetlen részei, és házon belül ez elfogadott tény. A közmegítélés más kérdés, nekünk egyelőre eddig csupán a Patriots-féle Videogate, esetleg az NFL Films ugorhatott be, ezentúl talán némileg a találkozókat is egy plusz perspektívából szemléljük majd...

A bejegyzés trackback címe:

https://bowlhu.blog.hu/api/trackback/id/tr492766514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása