Bowl.hu Blog

A Bowl.hu hivatalos blogja

Bowl.hu a Facebook-on

Szurkolói blogok





Friss topikok

BOWL.HU blog a mobilodon is!


Bowl.hu cikkek-hírek

Nincs megjeleníthető elem

Notre Dame vs. Northwestern: egy párharc története

2011.04.15. 09:26 - DoM+

 
A Notre Dame és a Northwestern képviselői bejelentették, hogy közel húsz év után újraélesztik a két egyetem amerikaifutball csapatai közötti párharcot. A Wildcats 2014-ben fog South Bendbe látogatni, amit 2018-ban viszonoz majd a Fighting Irish. Közös történelmük 1889-ig nyúlik vissza. A korai találkozók említésre méltó eseménye, hogy a legenda szerint itt hangzott el NU szurkolók szájából, hogy „kill those fighting Irish!”, amiből a csapat beceneve származik.
 
A rivalizálás rövid története:
 
A hőskorszak és a Shillelagh (1920-1948)
 
A Notre Dame előbb Knute Rockne edzőnek, és a Grantland Rice által megénekelt „Apokalipszis Négy Lovasának”, majd Frank Leahy vezetőedzőnek köszönhetően 6 országos elsőséget nyertek ez idő alatt, míg a másik oldalon a Northwestern amerikaifutball programja a fénykorát élte négy Big Ten bajnoki címmel, és egy Rose Bowl diadallal olyan edzők irányításával, mint Glenn Thistlethwaite, Dick Hanley és Lynn Waldorf. Bár a mérleg vészesen egyértelmű Irish fölényt mutat (22-2-1), ezek az összecsapások valódi rangadók voltak. Kiemelkedő találkozók közöttük az 1935-1936. éviek, amikor kölcsönösen tettét tönkre a másik álmát az országos bajnoki címre egy-egy vereséggel. 1930-tól már vándorkupával (Shillelagh) is gazdagodott a párharc. A második világháborút követően az ötvenes évekre a Northwestern elveszítette régi fényét, és így a rivalizálásnak sem maradt értelme.
 
 
Ara, a legyőzhetetlen (1959-1976)
 
Ara Parseghian olyan helyzetben vette át a Northwestern program irányítását, hogy a többség már a Big Ten tagságukat is megkérdőjelezte. Hét évvel később az ország legszebb hagyományaival bíró csapatához, a Notre Dame-hoz szerződtették vezetőedzőnek az Evanstonban végzett munkája miatt. Kell ennél nagyobb elismerés? Parseghian nem hagyta el vesztesen a két csapat találkozói után a pályát (12-0). Az Irish történetének harmadik legsikeresebb edzőjeként ebben semmi meglepő nincsen, de azt megelőzően négy éven keresztül mindig legyőzte őket a lesajnált Northwestern csapatával. A hetvenes évek végére beköszöntött a sötét középkor a Wildcatsnél, így a párharc ismét feledésbe merült.
 
A kilencvenes évek (1992-1995)
 
A legutóbbi, rövidéletű meccs-sorozat két olyan egyéniséghez köthető, mint Lou Holtz az ND és Gary Barnett az NU oldalán. A két „Paul Bryant Díj” tulajdonos edző országos figyelmet kiváltó mérkőzésére 1995-ben került sor, amikor az éledező Northwestern program látogatott az Irish otthonába, és 28-pontos „underdogként” nyertek. A csapat akkori középső linebackere, és a védelem vezére az NU mostani vezetőedzője, Pat Fitzgerald volt.
 
 
A jövő
 

2010-ben új időszámítás kezdődött a Notre Dame-nál Brian Kelly vezetőedző kinevezésével, amitől szurkolóik azt várják, hogy visszavezesse az egyetemet őt megillető helyére az amerikaifutball élmezőnyébe, és megannyi történeti párharcuk mellé, most a Northwestern ellenivel feltámasztanak még egyet. Evanstonban szintén nagyokat álmodnak a vezetők: a Big Ten bajnoki cím elhódítását tűzték zászlójukra. S olyan konferencián kívüli mérkőzéseket szerveznek, amire az államon kívül is felfigyelhetnek (Boston College, California, Notre Dame). 

A bejegyzés trackback címe:

https://bowlhu.blog.hu/api/trackback/id/tr982827612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása