Bowl.hu Blog

A Bowl.hu hivatalos blogja

Bowl.hu a Facebook-on

Szurkolói blogok





Friss topikok

BOWL.HU blog a mobilodon is!


Bowl.hu cikkek-hírek

Nincs megjeleníthető elem

Külföldiek az NCAA-ben - 2. rész

2011.07.19. 16:07 - Höri

Címkék: külföldi ncaa

Gondolom már mindenki nagyon várta a folytatást, amely az élvonal nem-kiemelt divízióiban csiszolódó külföldijeit veszi sorba. Azt már mindenki tudja (ha máshonnan nem, akkor más sportágból), hogy a nem-kiemelt csoportok csapatai nem minden esetben gyengébbek a kiemelt divíziók tagjainál, de általában azért igen. Ez az aktuális téma szempontjából 2 dolog miatt fontos:
1. Az itt szóba kerülő srácok kisebb eséllyel pályáznak a profik közé, mint az előző részben felsorolt társaik. (Mindannyian ismerjük a játékos ismertetők „magasabb szinten edződött” frázisát).
2. A gyengébb merítési lehetőség akár nagyobb játékidőt is jelenthet a külhonból érkezők számára. (Hiszen könnyebb bekerülni a Western Kentucky-ba, mint a Kentucky-ba.)

A független csapatokat gyorsan át lehet böngészni, a Notre Dame-nek a számos polinéz beütésű versenyzője mellett van egy Prince Shembo-ja, aki belső linebacker, és tavaly debütált a csapatban. Édesapja 1986-ban hagyta ott a Kongói Demokratikus Köztársaságot, fia pedig 5 évvel később született, szóval mondhatni teljes egészében amerikai termék, de ha valaki Kinshasában megalakítaná a fociszövetséget, akkor jó, ha tudja, hogy kit hívjon először a válogatottba.

A két katonai akadémia magától értetődően nem vesz fel mindenfelől összeboronált tagokat, még sérülne a büszke nemzettudat. Mondjuk, a vezetéknevekből simán hihetnénk azt, hogy egy ENSZ válogatott lép pályára, de a klub honlapok élettörténetei világosan megmutatják, hogy nem. Egyedül Robert Kava, Army OG mert felvételizni közéjük amerikai szamoai születése ellenére, de neki már a nagyapja is komoly katonai rangot érdemelt ki, akárcsak az apja és a bátyja, szóval nem is mehetett volna máshová. (Megjegyzem vicces azt olvasni egy triple-optiont játszó csapat guardjáról, hogy „solid run-blocker”. A kicker meg gondolom, jól lő.)

Az összes, nemzetközi NCAA futballista közül, alighanem Margus Hunt a legismertebb. Az észt fiú tízpróbázóként kezdte, majd dobóatlétára váltotta profilját. 2005-ben junior EB-t nyert diszkoszvetésben, egy évre rá a junior vébén, az első selejtező dobása junior világcsúcs lett, ezt még kétszer megjavította, és ma is él 67.32 méteres rekordja a junior mezőnyben. Három nap múlva a súlylökést is megnyerte, a 2 számban elért arany történelmi teljesítmény.
2007-ben aztán beiratkozott a dallas-i SMU egyetemre, ahol remek felépítése miatt (6’8”, 295) a futballedzők is megkörnyékezték, ő pedig beállt a védőfalba. 2009-ben debütált, minden meccsen bevetették, 7 mezőnygólt blokkolt, mindössze 1 kellett volna a ligacsúcshoz. A C-USA konferencia címvédő East Carolina ellen 2 blokkja is volt, az egyiket 65 yardos touchdown követte. 2010-ben már csapata erősségei közé tartozott a védelemben is, igaz a blokkolt rúgások száma visszaesett háromra, de ez még mindig elit számnak mondható.

A Tulsa egy kanadai OT-t tarthat számon erősségei között. Tyler „Boots” Holmes édesapja több CFL csapatban, sőt a USFL-ben is megfordult annak idején. Az idei CFL drafton Holmes lett az 1/5-ös választott, szóval neki sem kell félni, hogy a karrierje az egyetem után véget ér.

A rúgók a Conference USA-ben is külön kategóriát képeznek. Cairo Santos például Sao Pauloban született, de három évet már amerikai gimnáziumban is játszott, most a Tulane játékosa. A Central Florida ír kickert tud felmutatni, Sean Galvin Corkból került át a nagy vízen túlra, de bevetése még várat magára.
Az East Carolina puntere, Philip McNaughton ausztrál, és ha a kalózok honlapja nem hazudik, 277 font nehéz! 6’1-es magassága mellé ez igencsak tömör felépítésnek számít.
Memphis-ben biztosra mennek, mindkét rúgó posztra idegen emberük van. Tom Hornsey a szokásos utat járta be, ausztrál futball, majd college punter. Olyan jól ment neki, hogy tavaly az újoncválogatott punterének is megválasztották. Kollégája, Paulo Henriques latinos hangzású neve ellenére Dél-Afrikából jön, három évet focizott az USÁ-ban középiskolai szinten, 2009 óta ő lövi a kirúgásokat, 2010 óta pedig a mezőnygólokat is Memphis-ben.

A maradék három texas-i egyetem nem csak 1-1 külföldivel bír.
El Paso legjobbjai, vagyis a UTEP csapatában Aubrey Alexius a németországi Hebron szülötte, de önmagát texasinak tartja, így annyira nem érdekes a csere linebacker. A jónevű Yahchaaroah Stuart 2005-ben költözött a Bahamákról Indiana államba, majd a nem túl ismert Taylor University érintésével érkezett a bányászok védőfalába. Nála is nagyobb vándormadár Nuno Furtado. Ő Angolából indult világhódító útjára, tight endet játszik, volt már a los angelesi California State és a Central Arizona College játékosa is – látatlanban megmondom, hogy a tanulmányok miatt nem került élvonalbeli csapatba mostanáig. Hozzájuk képest Brander Craighead egy tök unalmas pali, Ottawában az apja volt az edzője, lacrosse-ozott az OT felépítésével (6’6, 300), majd a már korábban is szóba kerülő Fork Union katonai akadémia elvégzése után csapott le rá a UTEP.
Houstonban két Afrikában született redshirted sophomore vár bevetésre. Ralph Oragwu (OL) nigériai, George Bamfo (LB) pedig ghánai leszármazott. Arról nincs infóm, hogy a két DE, Haneef Abdur-Razzaaq és Ameen Behbahani milyen ősökkel bír.
A Rice a kanadai vonalra esküszik. Luke Wilson személyében végre egy húzónév is bekerülhet az összeállításba. A jövőre diplomázó tight end kapta el a legtöbb yardot a csapatban, 425-öt. Ontario államban még jégkorongozott, labdarúgott, sőt baseballban junior válogatottságig vitte. Tolu Akinwumi is ebből az államból jön, igaz ő Nigériában látta meg a napvilágot, de a tanulmányait már Kanadában végezte. Safety-t játszott volna, ha nem sérül meg idejekorán a csuklója az újonc szezonjában. Van még ideje javítani. A juharleveles triumvirátus harmadik tagja Hosam Shahin, a védőfal közepén. Egyelőre sok szerep nem jutott neki.

A Sunbelt konferencia a legkevésbé bőséges a most tárgyalt 5 közül. Mindössze négy játékost tudtam feljegyezni. Jonathan Massaquoi sokaknak ismerős lehet, hiszen nem csak a Browns elkapója, Mohamed Massaquoi, hanem a Vikings TE, Visante Shiancoe is unokatestvére. A libériai Monrovia város szülötte 2007-ben Georgia állam legjobb védője volt középiskolai szinten, de tanulmányi eredményei miatt csak a Butler County CC csapatában folytathatta karrierjét. Rögtön bajnoki címet is ünnepelhetett, de így sem egy nagy csapat vitte el, hanem a Troy Troyans, ahol 2011-ben sokat várnak majd tőle pass rusherként. Egyes szakírók már DeMarcus Ware-hez hasonlítják, és a 2. kört sem érzik túlzásnak felhozni vele kapcsolatban. Figyeljünk rá!
Ezen a poszton szerepel Alexandro Antoine is, a Middle Tennessee haiti származású ígérete. Ő még fiatalnak számít, eddig nem kapott lehetőséget. Az afgán származású, de Vancouverben élő OT, Jamal Nasser 2006 óta a Louisiana-Lafayette játékosa, de két idényt is kihagyott teljesen, szóval nem vagyok benne biztos, hogy távozott tavaly.
A rúgókat itt Radi Jabour képviseli. Öt éve költözött a családjával Venezuelából az Államokba, és tévénézéssel és újságolvasással igyekezett elsajátítani az angol nyelvet. Gimiben 56 és 59 yardos mezőnygólja is volt, ezek után nyilván lecsapott rá a Louisiana-Monroe. 2008 óta ő lövi a mezőnygólokat, kiemelkedőnek nem lehet mondani a számait.

A nyugati parton már megszokhattuk, hogy nagyobb a keveredés. A WAC konferenciára rátérve, ott vannak rögtön az Aoelua testvérek a New Mexico State védelmében. Boyblue Aoelua több mint 6 szerelést jegyez meccsenként, átlagosan, mint linebacker, míg strong safety öccse eddig nem került be a rotációba. Ők Amerikai Szamoát képviselik.
A Utah State tavaly toborzott egy linebackert Kanadából, Connor Williams-t.
Idahóban az újonc DE, Marius Burgsmüller számos youtube videóval bír, gondolom, dortmundi barátai segítik elő a hype-ot. Jeffrey Bediako (LB) cserediákként került Amszterdamból Idaho államba, és egy év foci is elég volt hozzá, hogy szemet vessen rá a Vandals.
San Joséban Jens Alvernik már 27 éves, a középiskolát Stockholmban végezte el, majd pár évvel később egy san francisco-i community college-ba iratkozott be. A San José State gárdájában most készül 2. idényére, punter és kicker poszton is kipróbálták.
Csapattársa, Amar Pál a Fidzsi-szigeteket képviseli, igaz nem a pályán, mert az első bevetésre még vár. Ina Liaina unikumnak számít, ugyanis running back. Pago Pago városából, Amerikai Szamoából ruccant át a nyugati partra, kezdetben linebackerként próbálgatták, de a futás jobban feküdt neki. Az elmúlt évben háromszor is kezdőcsapatba jelölték.
A Nevada Wolfpack honlapja valamiért úgy gondolta, hogy idén elég lesz egy PDF fájlban felsorolni a keretet, aztán kalap, kabát. Pedig pár hete még fent voltak a biók, de már nem maradt semmi, pedig 3 játékosról is lehetne szót ejteni. Ennyit az ingyen reklámról, temérdek potenciális magyar drukkert vesztettek!
A Hawai’i Warriors külön bejegyzést is ér ebben a témában, hiszen a gárda nagy része polinéz. Ketten angolszász gyökerekkel bírnak, Ben Dew új-zélandi O-Lineman, és több korosztályos, kosárlabda all-star gálára kapott már meghívott a szigeteken. Alex Dunnachie ausztrál, az ottani futballt játszotta hazájában, majd természetesen punterré vedlett át, felépítése egészen elitnek számít a posztján és még két évig el is látja majd a teendőket punt téren. A többieket inkább nem sorolom fel, elég annyi, hogy hárman írták be lakhelynek Amerikai Szamoát, a többiek elvileg helyi lakosnak számítanak.

A sor végére hagytam a WAC-ot már elhagyó, és a holtversenyben legtöbb külföldivel rendelkező Boise State csapatát. A fehér bőrű, dél-afrikai running back, Carlo Audagnotti mellett 3-3 kanadai és holland játékos is a kék talajon gyakorol. A három tulipános legény egyaránt amszterdami, Cedric Febis már rutinos, végzős safety-nek számít, de Ricky Tjong-A-Tjoe (DT) és Geraldo Boldewijn Hiwat (WR) csak egy év középiskolás foci után kerültek tavaly a keretbe. Nagy ígéretnek számítanak mindketten, Hiwattól azt várják, hogy az új Titus Young legyen, ami nem lesz egyszerű.
Az északiak közül Jack Crawford és Michael Atkinson is a védőfal rotáció tagja, míg Taylor Loffler újonc safety, és felépítése alapján (6’4, 200) nem is csodáljuk, hogy Brit Columbiában az év védője volt.

A másik 7 fős különítmény a Wyoming Cowboys-é, már a Mountain West csapatai között. Három német linebackert is találunk itt, sajna a raesfeldi Alex Borgs illetve a neusitzi Mark Nzechoa érkezésének körülményeire nem tér ki a honlap, de arra igen, hogy Oliver Schober a müncheni edzőjének, David Odenthalnak köszönheti ajánlatát. Odenthalnak ugyanis egyetemista korában Dave Christensen volt a mestere Toledoban, aki most Wyomingban dolgozik. Schober tehát egyenesen Európából került az NCAA-be, már a német válogatottban is bemutatkozott. Bátyja egyébként Kölnben játszott, az NFL Europe ligában.
Biztos ismeritek már azt a közmondást, hogy „ritka, mint a fehér cornerback”. Wyomingban ilyen is akad, Jake Schiffner a kanadai Albertából vár bevetésre, honfitársa, a gyanúsan nem tősgyökeres juharleveles Nehemie Kankolongo pedig a gárda 2. számú futója lett volna, ha nem szenved egész idényre kiterjedő sérülést.
Amerikai Szamoát ketten képviselik. Helemana Semo még friss ember, Kurt Taufa’asau viszont több szerepet kaphat, hiszen a New Mexico Katonai Akadémián konferenciaválogatott DT volt. Ő is hazájában végezte el a 12 osztályt, Pago Pago lassan prospect gyárrá lép elő.

Igazi celebnek számít Kevin Pierre-Louis a Colorado State-ből, hiszen ő kétszeres bajnok floridai CB, Wondy Pierre-Louis öccse. (Nem összekeverendő a Boston College linebackerrel, akinek szintén ez a neve). Családja nagy része a Haiti földrengések túlélőjének mondhatja magát, jelenleg Texas-ban élnek, a mexikói határ közelében. Tavaly toborozta a Rams, sokat várnak tőle.

Las Vegas-ban Brett Boyko, a saskatchewan-i guard számít határon túlinak, San Diegóban pedig Abelardo Perez. Mexikói, bal lábas rúgó a Southwestern College érintésével lett az SDSU értéke, a labdarúgócsapatban két évben is MVP-nek választották.

Megszokhattuk, hogy a Utah állami csapatok is elég sokszínűek. A Mountain Westet két csapat is otthagyta idén, a függetlenedő BYU-ban Ezekiel Ansah (LB) a ghánai Accra szülötte, két helyi nyelvjárásban is otthon van. Dalin Tollestrup a Calgary Egyetemről érkezett, ahol az év újoncának választották a maga ligájában. Irányítóból átképzett elkapó, aki Salvadorban és Belizében is járt missziós úton, mivel remekül beszél spanyolul. Jadon Wagner szintén kanadai, ő a legbiztosabb pont ebből a hármasból, annak idején az Auburn, az Oregon és az Oklahoma State is szívesen látta volna a soraiban. A hírek szerint a CFL felé kacsingat, és lehet, idő előtt otthagyja a Cougars-t.

A Pac-12-be készülő rivális, vagyis a Utah Utes gárdáját erősíti elvileg Tóth Dávid, akit Virginiából toboroztak, és irányítóból akarják tight enddé átképezni. Tongát képviseli Star Lotulelei, aki a helyi JuCo csapat, a Snow után itt is kiharcolta év végére a kezdő DT helyet. Nai Fotu Kaliforniában született, de a gyerekkorát ő is Tongán töltötte. Most épp a térdsérüléséből épülget, tavaly ki kellett hagynia az egész évet. Hasonló cipőben jár a szamoai Lei Talamaivao is, a keret egyik legidősebb tagja. A sort LT Tuipolotu teszi teljessé, ő is a védőfalban szerepel, mint Nose.

Az utolsó konferencia az MAC, amely a legtöbb csapattal bír. Az NFL-ben a Buffalo Bills már évek óta kacsingat a kanadai piac felé, a Buffalo Bulls pedig két újonc támadófal játékost is alkalmaz az északi szomszédoktól (Dillon Guy és Jeff Veinotte). Egyidős velük Kristjan Sokoli, a védőfal szélén, saját facebook oldala szerint Skhoderben, Albániában született. Gökhan Özkan pedig New Yorkban, de a nehéz lenne tagadni török vérét.
Peter Fardon 29 évesen készül végzős idényére, már 3 éve ő puntol, azok után, hogy a Western Magpies színeiben bajnoki címet is nyert ausztrál futballban.

A címvédő Miami Redhawks-nál két védőfal játékos is gyerekként került az Államokba. Will Diaz 7 évesen hagyta el a Dominikai Köztársaságot, Mwanza Wamulumba pedig Kongót. Az afrikai védő fontosabb szereplőnek számít.
Meong és Kyung Kim fia, David valamiért eltűnt a Temple keretéből, pedig tavaly még csak újonc volt a koreai. Közel-keleti beütésű kanadaiakból sose fogyunk ki, Akronban Hasan Hazime alapembernek számít.

Hét gyermekes család sarja a Lagos-ban született Ayokunle Olatunji Fatinikun, a Toledo első számú defensive end-je. Tavaly 51 szerelés, (13 negatív), és 4 kiharcolt fumble volt a mérlege, pedig csak 2. évét játszotta a rakétáknál.

Nem hétköznapi eset Courtney Stephen-é. A kanadai Bramptonból induló defensive back annyira jól muzsikált a Wilfred Laurier egyetem csapatában, hogy átcsábították az Államokba, és mivel tavaly letöltötte a kötelező egy év transzfer utáni padozást, 2011 szeptemberétől már a Northern Illinois-ban láthatjuk.

Az MAC legfőbb importőre az Eastern Michigan Eagles, persze ettől még az egész élvonal leggyengébb csapatai közé számítanak évek óta. Kalonji Kashama (DE) talán majd segít ezen, elvégre 3 bátyja is profi karrierig vitte, igaz a Michiganben illetve a UConnban jobban szem előtt is voltak. Afrikai hangzású neve ellenére ő és Andy Mulumba is kanadai, utóbbi tavaly, újoncként kétszer kezdő is volt, mint linebacker, pedig inkább a védőfalban mozog otthonosan. Honfitársaik közül Corey Watman falemberként és fullbackként is bevethető, míg Jabar Westerman családjáról már volt szó az előző cikkben, hiszen mindkét bátyja Rutgers nevelés.
Stílszerűen egy ausztrál punterrel zárul a sor, Jay Karutz apja profi játékos volt otthonában, fia is hazájában kezdte meg a felsőoktatást, csak 1 év után szegődött át az EMU-hoz.

A legfontosabb szereplő az egész MAC-ben egyértelműen Zack Gonosz, akire haromt már tavaly felhívta a figyelmünket a Kent State rosterén. Újoncként összesen kilencen mutatkoztak be tavaly a Golden Flashes-ben, egyikük volt Gonosz, aki főként special teamben iparkodott, de bízunk benne, hogy előbb-utóbb az igazi helyén, safety-ként is büntet majd. A georgia-i Dallas-ból északra költöző legényt is már megpróbáltuk elérni facebook-on, hogy tudja-e egyáltalán mit jelent a neve, várjuk a fejleményeket.

Akárcsak az előző rész végén, most is bátorítok mindenkit, hogy folytassa a sort, ha valakit hiányol, sajnos túl sok a hibalehetőség ahhoz, hogy mindenkit észrevegyek a keretek átnyálazáskor, ráadásul egy csomó csapat már frissítette is a rosterét azóta, hogy elkezdtem kigyűjteni a szóba jöhető játékosokat.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://bowlhu.blog.hu/api/trackback/id/tr473080510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása